HÅLL KÄFTEN OCH VAR SÖT - Vita Andersen


HÅLL KÄFTEN OCH VAR SÖT
- novellsamling - 

av Vita Andersen


Egentligen är det jättelätt att vara en duktig flicka och en bra kvinna: håll din käft och se till att du är söt nog för att få en man. Vita Andersen fattade det här redan 1979 när novellsamlingen kom ut för första gången. 

Hur mycket har hänt på 40 år när det kommer till krav och utdömning av kvinnor utifrån ett ganska, /väldigt/, invecklat regelverk? 

Inte så mycket som man kunde hoppats.


 
Det har byggt upp novellsamlingen efter klassisk dramaturgisk modell. Vi har ett anslag, en presentation av intrigen, problemet, och sen har vi en upptrappning.
   Crescendot, klimaxen, kommer vid Iakttagelser, en text, skriven som i en psykos, där berättarjaget tappar greppet om verkligheten.
   Sen avslutas det med ett bang, ett liten svag låga till försök att ta tillbaka någon form av självbestämmande, i Jag gör det i alla fall. Men ljuset från lågan håller. Det skiner igenom. 

Det här verket håller alltså vedertagna berättartekniker i handen, även när det kommer till kronologi. Berättarjagen tenderar att åldras för varje text, från den yngre flickan i Felet, Lampskärmarna och Du kan ju få en unge till den vuxna kvinnan som hon har utvecklats till i andra halvan av novellsamlingen.
   Det avslutas med en föryngrande resa tillbaka till en tonårskaraktär, en yngre tjej som skapar sig en röst. Nästan som om resten av texterna var en dröm som hon vaknat upp från för att göra om, göra rätt. 
En andra chans. 

Jag tänker att läsaren, den unga flickan, kanske också kan få en ny chans till att ta kontrollen över sitt liv, även i de små sakerna, efter att ha läst den här. Kanske slutar hon lägga hela sitt studiebidrag på smink och nya kläder. Kanske kan den medelålders kvinnan vägra gå med på söndagsligget om hon inte känner för det. Mikro för att kunna nå makro. 

Kunskap, även om sitt eget tillstånd, är makt. 


 
Jag har aldrig varit med om någon som sätter fingret rakt på vardagsstrukturer på det här sättet, som lyckas visa precis som det är och inte moralisera. 

Jag tror bristen på pekpinnar är precis vad som gör denna samling texter så otroligt hudnära. Håll käften och var söt håller upp en spegel framför samhället och låter den se sina lår i helljus, se alla kvisslor och skrynklig hud precis som den är. Och precis som en pimplepoppingvideo kan man inte sluta titta, hur förskräckt man än blir. 


__________



ATT LÄSA ELLER INTE LÄSA?


- SPRÅK - 

70 %

Andersens prosa är inte högtravande eller särskilt poetiskt vacker. Men den har ett sätt att fånga mig som gör läsningen genomgående trivsam och svår att släppa taget om.

Det är lite likt 
Nina Lykkes textstil - det är rakt, konkret och väcker intresse som bär genom hela boken


HANDLING - 

95 %

De olika novellerna tar upp olika aspekter av kvinnlighet och utsatthet, från materialistiska behov och utseendefixering till övergrepp, längtan efter kärlek och självbedrägeri. 

Det är inte alltid trevlig läsning, men det är nödvändig läsning. Viktig läsning. 

Den här borde vara med i gymnasiets läroplan. 



 KARAKTÄRER - 

85 % 

Det är nästan en skymf att kalla personerna som berörs för karaktärer.
De kunde lika gärna varit riktiga människor.
De är riktiga människor.
Det här är vad riktiga människor upplever.

Men de är inte alltid särskilt sympatiska. 



ORIGINALITET -

100 %

Såhär har det behövts förklarats för länge sedan. Det är som om det är så simpelt, så nära, att det är omöjligt att se det. 
Men Andersen ser och lyser strålkastaren på de yttepyttesmå problemen som bygger hela grundproblemet. 

Jag är galet imponerad.



- STANNAR HISTORIEN MED MIG? -

95 %

Känslan av att ha läst något avgörande, något som berättar en ovärderlig sanning om livet sitter kvar.

Dock är varje novells handling inte klar för mig nu några månader efter läsning. De har flytit ihop till en och samma personlighet: en nutidskvinna.

Jag minns tröttheten och hopplösheten inför dessa akrobatiska konster en kvinna tvingar sig igenom på daglig basis, och känslan av att äntligen fått ord på dem. 



__________


SLUTBETYG 

89,0 %


Ja, ni ser ju själva. Spring iväg och läs.


__________

Kommentarer

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR...