BREV TILL MANNEN - Bianca Kronlöf

               

BREV TILL MANNEN
av Bianca Kronlöf


Vid det här laget är väl Biancas uppläsning av sitt brev till Soran på Instagram snarast en hypermodern klassiker, men jag nämner det ändå då det hjälpte till att skapa den här boken:

 Bianca Kronlöf är komikern och feministen som på sin Instagram läste upp ett brev till Soran angående våldtäktsanklagelserna och dokumentären Persona Non Grata. Det som var så befriande och, konstigt nog, nytänkande var adresserandet direkt till honom, förövaren, utan att gömma sig bakom tredje person singular. Det här var skrivet till en tydlig adressat, ett Du. Det var meningen att Soran själv skulle lyssna.

Videon har på dags dato visats 1,1 miljoner gånger. 


*


Det är tabubelagt att prata direkt till mannen. 

Det ser konstigt ut nu när jag skriver det, men jag tror verkligen det finns mer än bara korn av sanning i föregående mening. Att prata direkt till någon är att adressera den personen. Att sluta gömma sig bakom breda begrepp som "strukturer" och "samhället". Att prata direkt till någon via text är att kräva att bli lyssnad på och att skriva till någon är att kräva att bli lyssnad på utan att bli avbruten. 

   Utan direkta anförandet kan vi fortsätta skyffla runt problemet i all evighet. Det är vad vi dagligen gör när vi pratar om feminism. Vi säger "män" men menar absolut aldrig mannen framför oss. Vi pratar "strukturer" för att skydda mottagaren från att känna minsta skuld, och för att skydda oss själva från att samtalet ska bli blockerat av Inte alla män-skölden. Inte alla män betyder Inte jag, den du pratar med. Jag är inte skyldig till något. Jag har inte gjort något fel. Inte alla män, inte den här mannen. 
   Men varför behöver skölden vara så tjock och sättas upp så snabbt om det är så främmande för den tilltalade? Finns det inte något demonstrativt i att se till att samtalet inte går åt det hållet man är rädd för? Vittnar inte det om, om inte skuld, så i alla fall rädslan för skuldbeläggning? 

Sanningen är att du vet att du kan göra mer.
   För visst är du i grund och botten en bra människa med goda värderingar? 




Bianca har en så känsloladdad ton i den här boken att det känns som om vi nu efter läsning är på förstanamnsbasis. Hon pratar om förövare och medbrottslingar och strukturer och offer och hur vi alla är aktörer i ett patriarkat som inte gynnar någon.
   Hon pratar alltså till mannen och kräver uppmärksamhet och engagemang, men hon attackerar inte, går inte in i polemik. Hon pratar beteenden, inte person, och förklarar gång på gång varför den verkliga skurken är ett samhälle som normaliserar våld utifrån idéer om genus. 
   Samtidigt pratar hon inte ut i en tyst eter. Hon pratar till dig. Du som är man. Inte andra män, inte alla andra män, utan till just just dig. 

Du som man behöver inte vara rädd för att läsa den här boken. Bianca Kronlöf är inte ute efter att kastrera dig och paradera runt på torget med dina kulor som jakttroféer. Men hon är ute efter att få dig att agera, den sortens agerande som en aktiv lyssning kräver.  
  Du måste inte göra någonting. 
  Du måste inte läsa, du måste inte ställa dig själv frågan om du har beteenden som kan vara skadliga för andra. Du kan själv välja vilken sorts människa du vill vara. 
   Men att ignorera är också ett val. 



__________


ATT LÄSA ELLER INTE LÄSA?


Varför vet jag hur många ickemän som helst som har den på piedestal i bokhyllan men inte känner till en enda man som har läst den här boken?
Varför är det omöjligt att få min pojkvän att läsa den?
Den här boken är ju inte till mig. Den är inte till alla kvinnor.
Den är till alla, JO, ALLA, män.

Och folk undrar varför man blir arg. Skulle inte du bli arg om du hade något viktigt att säga, ett problem som du med stor sannolikhet kommer viga ditt liv till att förändra, och inte blev lyssnad på?

Vid det här laget handlar det inte ens om aktiva handlingar utanför det trygga inre rummet, inte än.
Vid det här laget handlar det bara om att lyssna.


Att läsa eller inte läsa?
Självklart ska du läsa.


__________


Tack Albert Bonniers förlag för möjligheten att läsa den här boken! 

__________

Glöm inte att följa mig på instagram! 

---> @Ordligare

__________


Brev till mannen 
Bianca Kronlöf

Utgiven: 2021-09-03
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 9789100195007

Kommentarer

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR...