CYKELBUDET - Anders Teglund

                        

CYKELBUDET
av Anders Teglund

Det är 2020 och Anders är musiker och förläggare och jobbar på Litteraturhuset i Göteborg när pandemin sveper in över världen. De redan svårnådda stipendierna och bidragen för kulturverksamhet blir plötsligt ännu svårare att nå när hela kulturscenen tvingas gå i dvala och Anders behöver hitta ett sätt att betala sina räkningar. 

Han gillar ju att cykla, så tanken på att jobba på Foodora lockar och det är ett jobb av dom jobben som snarare blomstrar än stänger ner. Och inte kan det väl vara så illa arbetstagarmässigt som det ryktas om?  

Under drygt ett år följer vi med Anders bak på cykeln, genom slaskigt göteborgsväder, ner för befriande nedförsbackar och in stressade restaurangkök, in i vad som verkar vara samhällets absolut lägsta nivå. 

*


Tänkte hålla mig kort, för för en gångs skull har jag absolut inget att klaga på. Det här är ett välskrivet reportage i dagboksform där känslan från livet under pandemin förmedlas direkt in i läsaren. Detaljnivån är perfekt avvägt - det berättas nog för att se bilderna helt framför sig, men inte så mycket att det blir långrandigt. 

Dramaturgin är mycket skickligt uppbyggd, stundvis glömmer jag att det inte är fiktion. Verkligheten tenderar ju sällan att falla i logiska mönster, och det är där ett tränat öga för vad som ska berättas hur och när behövs. 

Texten är klart kritisk mot Foodora, vilket är helt rättvist. Redan innan jag läste boken hade jag såklart hört om förutsättningar i budbranschen, inte minst för att min pojkvän jobbade på ett liknande företag när han var ny i Sverige. Låga löner, ingen säkerhet - varken ekonomisk, arbetsbelastningsmässigt eller fysiskt - och inhuman tidspress var standard även där, även om Foodora i Teglunds utsaga visar sig vara ännu värre. Ändå är boken inte en flerhundrasidig lång klagovisa. 

Den röda tråden av solidaritet och socialism är både ett fint ornament och ett ledsagande snöre genom hela boken. Anders som en av de få svenskarna i företaget förstår den priviligierade situation han befinner sig i, och även att en stor del av ansvaret för att förändra något i företaget hänger på honom. Förutom att engagera människor fackligt gör han skillnad, i den mån han kan, för sina kollegor på fritiden. Ändå är boken på inget sätt en reklampelare för författarens förträfflighet. Tvärtom, ett av bokens stora plus är självdistansen som författaren visar upp. Vid ett såhär blottande reportage kan det säkerligen vara lockande att skönmåla eller tona ner eventuella misstag man gjort, men Teglund håller sig trovärdig och, framför allt, väldigt ödmjuk inför sina egna handlande. 

Ett annat plus är den breda insynen läsaren får i livet som kulturarbetare. Anders tar musiken på största allvar och i en tid där det lätt rynkas på näsan åt yrken vars lön inte är densamma varje månad tycker jag det är fint att se. Anders musik är inte en hobby, det är ett yrke och han förtjänar att bli betalad utefter det arbete han gör, något som även bokbranschen skulle kunna ta till sig.  




Missa absolut inte inläsningen av den här! 

Författaren är norrlänning och lyckas med rösten fånga det vemodiga i en konstig, osäker tid. Förutom det sätts stilen av att Teglunds egna pianostycken, bitar som han (med rätta!) låter ta plats. 

__________

ATT LÄSA ELLER INTE LÄSA?



 Det här är en fullpoängare för mig. 

Stark rekommendation för den kompletta upplevelsen av ljudboken, men storyn i sig är så stark att även den som inte har ljudbokstjänst borde göra sig själv en tjänst och läsa!


__________

Glöm inte att följa mig på instagram! 

---> @Ordligare


___________

Cykelbudet
Anders Teglund

Inläsning: Anders Teglund
Utgiven: 2021-09-14
Förlag: Teg Publishing
ISBN: 9789188035622

Kommentarer

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR...