DEN UDDA KVINNAN OCH STADEN - Vivian Gornick

 

DEN UDDA KVINNAN OCH STADEN
av Vivian Gornick

Den udda kvinnan och staden hittas på biografi-, (möjligtvis samhälle?) hyllan i bokaffären, eller där essäsamlingar kan tänkas passa in. Men det är då inte din vanliga biografi eller essäsamling. 

Snarare är det en guidad tur längst New Yorks skotskrutiga gatumönster med en guide som har kvalificerat för jobbet mestadels för att hon har gått längst trottoarerna så många gånger att hon fått en personlig relation till dom. 

Den udda kvinnan och staden kan också sägas vara en dagbok, en anteckningsbok med livsfunderingar som författaren valt att publicera. 
Och tur är väl det. 

*


Min fantastiska kollega Susanna har varit i farten igen, som vanligt genom att helt casual droppa boktitlar omkring sig som jag suger upp som en tvättsvamp. Vill man få ett bra samtal och en massa gratis boktips frågar man Susanna vad hon läser just nu, och mer i regel än undantag slutar det med att man lär känna ett helt nytt författarskap. Det är nu ganska många månader sedan Susanna berättade att hon läste Gornick, men jag behöll namnet i samma samling där alla andra namn-tips arkiveras (någonstans i mina mobilanteckningar, vill säga). 

Gornick. nu 86 år gammal, publicerade Den udda kvinnan och staden 2015. Den utkom på svenska i februari 2022.  Boken är en slags essäsamling som handlar om en kvinna som inte har levt livet enligt relationsbibeln. Män har kommit och gått men en kärlek har haft företräde framför alla andra; den till staden, New York, där hon får vara en konstnär bland andra konstnärer, i ordets alla bemärkelser. 

Den här boken har ingen intrig, i alla fall inte i den sedvanliga, dramaturgiska-valen-stilen. Istället är den ett ljuvligt litet tittskåp in i New York, via Gornicks blick. Kronologin får vika sig för intrycken, så som Gornick vill visa dom för oss: Kolla, här är en skärva av livet. Såhär ser det ut i ord.
   Gornick ber inte läsaren om tillåtelse, eller försöker ge läsaren något att hålla sig i. Hon bara lämnar orden på pappren och strosar vidare längst Fifth Avenue. 
 Det krassa, osentimentala uppradandet av livet, det som blev och det som inte blev, är uppfriskande i en era som är besatt av att måla sig lite lite bättre - att hitta en dramaturgi där dramaturgi inte bör letas efter. 






__________

ATT LÄSA ELLER INTE LÄSA?



Ibland läser man en bok och blir så förbaskat glad för att det finns människor som skriver så bra att man själv känner sig smartare efter läsning. 

Läs ett stycke om dagen, eller svep hela under några feberdagar, oavsett vad finns det en poäng med att läsa med överstrykningspennan i hand. 

Det här är helt enkelt mycket, mycket bra.



__________



Den som läser detta februari 2023 kan glädjas åt att denna titel finns på bokrean för en hundring eller så! Passa på! 

*

Dessutom finns det ett superbt författarporträtt av Vivian Gornick i ViLäser, där Gornick dessutom pratar varmt om MeToo. 

(Och ingen jobbig betalvägg eller något, det är bara att läsa direkt!)

Länken har du här: Vivian Gornick i ViLäser.



__________

Glöm inte att följa mig på instagram! 



___________

Den udda kvinnan och staden
Vivian Gornick

Originaltitel: The Odd Woman and the City: A Memoir
Översättare: Maria Lundgren 

Utgiven på svenska: 2022-02-04
Förlag: Natur & Kultur
ISBN: 9789127163638

Kommentarer

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR...